tisdag 18 mars 2014

Anna och Jag

Jag köpte Anna, alltså klänningsmönstret av by Hand London, och tyg på Syfestivalen i år. Mönstret köpte jag av en vän som hade två och tyget hos Korps. Tyget är ett tunt kostymtyg i ull. Mjukt, lite tungt och följsamt. Sen kom jag hem alldeles förälskad. Det är inte direkt en vårklänning när man syr i ull, men jag blev ju kär! Inte är den med i min garderobsplanering, men strunt i den, kärleken övervinner allt!

Började sy men vi blev sjuka där hemma. Influensa först, sen magsjuka i tre steg. Blev så matt så detta som jag tänkte väldigt snabba projekt tog sin tid.Mönsterändringar:
Jag är smal över axlarna, riktigt smal. Vill gärna sy någon storlek mellan 34 och 36 för att det ska passa där. Över bysten mäter jag nog ungefär en 38 och över stussen stl 40-42. Dessutom är jag bara 160 lång. Jag ändrar alltid alla mönster!

Oftast gör jag ungefär som med Anna om det är en klänning. Jag ritar av mönstret i en storlek jag nog skulle gå i om jag gick ner 10 kg. Sen gör jag en FBA (Full Bust Adjustment) på framstycket med ca 2 cm. Dvs. jag ökar framstycket över bysten med totalt 4 cm. Sen ritar jag om insnitten under bysten så att de ska sitta på rätt ställe men jag ökar dem inte. Mammamagen är där den är efter tre barn. Sen är det dags att justera kjoldelen så att inte den blir för stor eller för liten i förhållande till  hur livet nu ser ut. Om kjolen är lite snävare över höften behöver jag ställa ut den lite också så den inte hakar upp sig på min lite större rumpa.

Hm. Jag glömde visst mäta ordentligt på Anna. Framsidostyckena på kjolen är ganska precis en cm för korta. Och jag har sytt in sidfickor i de sömmarna så det blir massor att sprätta om jag vill ha det perfekt. Men orka bry sig, tänkte jag och fortsatte utan att sprätta.

Dessa totalt 2 cm gör att min Anna påpekar glatt för mig att jag borde gå ner ett par kilo i vikt bums. Otrevlig typ! Jag drämde i med att Anna faktiskt var rätt puckelryggig... Efter lite sprättande av den tråcklade dragkedjan tog jag därför in 1½ cm på vardera sidan om dragkedjan från hals ner till midjan.

Jag hade redan från början tagit fem cm från längden på kjolen men vid provning var den fortfarande lite lång. Dags att ta lite till. Jag vill ha en kjol som slutar ovan knät oftast.

Annars tänker jag att jag nog vill gifta mig med Anna. Bara vi bråkat klart om min vikt. Och jag hoppas jag lyckas sy flera Anna ganska snart, men det är så mycket jag vill sy till sommaren.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar